Baka din egen tortillabröd

Glöm butikens trista tortillabröd – baka egna istället

Tortillabröden som vi köper i matbutiken är ofta lite tråkiga, nästan lite plastiga och har i ärlighetens namn inte mycket till smak. Att baka eget tortillabröd är väl värt den tid det tar – du kommer definitivt att få tillbaka detta i form av mer smak. Det mesta i brödväg smakar helt enkelt bättre nybakat – med litet hjärta så kan din tacofredag få ett riktigt lyft.

Här har vi valt att använda vete, men det fungerar även med majs, men då kommer det att behövas ett annorlunda recept. Även dinkelmjöl, eller en blandning av vete och dinkel fungerar bra till detta recept på hembakade tortillas.

Utmärkta att frysa in

Det går att använda en tortillapress, men det går lika bra att kavla ut degen till den tunnhet du önskar. Tortillabröden går dessutom utmärkt att frysa in så att du har en laddning hemma. Och de går utmärkt att fylla med annat som en vegetarisk gryta med linser eller bönor eller varför inte strimlad biff. Det är bara fantasin och den personliga smaken som sätter gränser.

Det här behöver du till 4 portioner hembakade tortillabröd:

Tillagningstid 15 minuter.

  • 7 dl vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl hett vatten (ej kokande)

Så här gör du

  • Börja med att blanda mjölet med bakpulver och salt.
  • Värm upp vattnet och häll i det tillsammans med oljan.
  • Rör sedan ihop till en jämn och fin deg.
  • Dela upp degen i 10-12 bitar, rulla dem till bollar och kavla därefter ut riktigt tunt på en mjölad yta. 
  • Stek bröden ett par minuter på varje sida i en torr stekpanna på medelhög värme.
  • Placera dem därefter under en fuktig handduk så att de håller sig mjuka och fina. Tortillabröd har annars lätt för att torka. 

Så gör du egen äppelcider

Smörgåstårta – en festfavorit för alla tillfällen

Säsongens grönsaker – ät rätt grönsaker vid rätt tid på året

Italiensk buffé – en smakresa direkt från Italien till din fest